Lanzarote

Timanfaya

Het Nationaal Park Timanfaya wordt ook wel Montañas de Fuego (vuurbergen) genoemd. Het is het centrum van het gebied waar van 1730 tot 1736 een enorme vulkaanuitbarstingen waren. Er ontstonden toen 32 nieuwe kraters. Het is een zeer indrukwekkend gebied waar het nog altijd naar zwavel en vuur ruikt en dat is niet gek. Op veel plekken is de aardkorst slechts 2 meter dik. Op 2 meter onder het grondoppervlak is de temperatuur daar al meer dan 400 °C. Ten westen van Montaña del Fuego is de temperatuur op een diepte van slechts 27 meter zelfs al 700 °C!

Bij Islote de Hilario (3 km voorbij de ingang van het park) geven ze demonstraties hoe heet de grond is. Door een metalen buis wordt water gegoten en 3 tellen later spuit het water als een fontein hete stoom weer omhoog. Verder doet men hooi in een kuil. Het hooi vliegt binnen enkele seconden in brand. In het restaurant is een barbeque die verhit wordt door de ondergrondse hitte.

U kunt met de auto tot aan Islote de Hilario rijden. Verder kunt u niet op eigen houtje verder het park in. Er slingert een weg door het park waar alleen de speciale parkbussen mogen rijden. Het toegangsbewijs van het park geldt tevens als plaatsbewijs voor deze bussen. Vanuit de parkbus heeft u een schitterend uitzicht op de vele kraters die dit park rijk is. Het is ook mogelijk om onder begeleiding een wandeling door het park te maken maar dit moet van te voren worden aangevraagd.

Uitzicht vanaf Montaña del Fuego op Pico Partido (517 m). Als u goed op de foto kijkt ziet u een wit puntje in het ruige landschap. Dit is een toeringbus!

Net buiten het park is het mogelijk om een ritje met een dromedaris te maken. Het dromedarisstation bevindt zich aan de voet van de Montaña del Fuego langs de weg van Yaiza naar Mancha Blanca.