Filerimos

Uitzicht vanaf de Filerimosheuvel.

Ten zuiden van het huidige Ialyssós dat ook Trianda wordt genoemd, ligt de Filerimosheuvel. In de klassieke oudheid heeft hier de akropolis van Ialyssós gestaan. De preciese locatie van het oude Ialyssós is niet bekend. Waarschijnlijk bestond de stadstaat uit dorpjes die een gezamelijk bestuur hadden. Filerimos betekent “vriend der eenzaamheid”. De heuvel schijnt deze naam te hebben sinds de Middeleeuwen, toen zich hier een kluizenaar vestigde. De eerst bekende naam van de heuvel was Achaia. Een andere naam die de heuvel kreeg was Ochyroma (vestingwerk). De naam zegt het al, de heuvel was een belangrijk punt voor strategische doeleinden en ook voor erediensten.

De weg naar de top is 4 km lang en zeer bochtig. Het is dus een aardige klim op de fiets, maar zeker de moeite waard, want je hebt al gauw een prachtig uitzicht over het eiland. Bovenaan kun je rechtsaf de weg van Golgotha op wandelen. Deze weg is gemaakt tijdens de Italiaanse periode (1918-1945). Om de paar meter staat hier een zuil met een plaat van Jezus met kruis en een stuk bijbeltekst. Al wandelend langs de prenten wordt je zo het verhaal van Jezus op weg naar zijn kruisiging op Golgotha verteld.

Aan het eind staat een enorm kruis dat tevens dienst doet als uitkijktoren. Je hebt vanaf dit punt een prachtig uitzicht over het eiland. Je kan hier zowel het oude als het nieuwe vliegveld ziet liggen.

Aan de andere kant van de heuvel zijn gebouwen en overblijfselen van gebouwen te vinden daterend uit diverse eeuwen:

Mozaïk in de Johannieterkerk Het Johannieterklooster