Fietsen op Rhodos

In oktober 2003 waren we 2 weken op Rhodos. We hadden speciaal voor dit griekse eiland gekozen, omdat het het zonne-eiland van Griekenland is. Ruim 270 dagen per jaar schijnt hier de zon.. Drie jaar eerder waren we in september op Korfoe en toen hebben we een hele week regen gehad. Ook in deze periode was het in de rest van Griekenland niet best. Het was zelfs enkele dagen noodweer. Athene stond blank, schepen liepen averij op en moesten door sleepboten naar de haven worden gesleept. Ook op Korfoe spookte het. We hebben dan ook met enig leedvermaak naar het Griekse journaal zitten kijken. Op Rhodos was niets van het slechte weer te merken. Het had vanaf april al niet meer echt geregend. De dag dat we aankwamen was er een miezerbuitje gevallen maar daar scheen je nauwelijke nat van te worden. De eerste dagen was er wel een koude wind maar later in de week ging de wind liggen en werd het warmer. De maximum temperatuur schommelde tussen de 25 en 32 °C. Heerlijk strandweer en aan de warme kant als je in de heuvels ging fietsen.

Rhodos is ligt onder Turkije en is ook lange tijd Turks geweest. Het eiland werd door de Turken veroverd in 1523. In 1912 werd het eiland door de Italianen veroverd en pas in 1947 werd Rhodos en de andere Dodekanesos eilanden Grieks. Rhodos heeft veel overblijfselen uit het verleden. Iedereen die houdt van archeologie kan er zijn hart ophalen. Rhodos stad, Lindos en opgravingen als ancient Kamiros zijn indrukwekkend om te zien. Voor de strandgangers zijn er vooral aan de oostkust talrijke toeristische badplaatsen en voor actievelingen zijn er fiets- en wandeltochten. Rhodos is een mooi eiland. Wat ons erg opviel is dat het eiland goed begroeid is. De heuvels zijn bedekt met bos, terwijl je zou verwachten dat in zo'n warm droog klimaat ook alles dor en droog zou zijn.

Wij houden zelf van een actieve vakantie en hadden gekozen voor een fietsvakantie via Cycletours. Zij hebben speciale vakanties voor ouders met kleine kinderen. De appartementen zijn kindvriendelijk en liggen in kleine dorpen, ver van de toeristische steden. Je kunt een baby en peuterpakket bestellen zodat je de beschikking hebt over ledikantje, buitenbox, zwembadje, buggy, kinderstoel, babyfoon e.d. en er is een speelotheek. Dit is erg handig. Het scheelt een hoop bagage.

Met hele kleine kinderen kun je geen enorme afstanden afleggen op de fiets. Onze jongste (Marijntje, 14 maanden oud) viel steevast na anderhalf à twee uur fietsen in slaap (hetgeen de oudste ook deed toen we op Korfoe waren!). De oudste (Bregje, 4,5 jaar oud) reed op een aanhangfiets en meer dan 50 kilometer is dan veel te vermoeiend. Een aanhangfiets is echter wel heel erg leuk als je zelf nog niet zonder zijwieltjes kan fietsen en als je geen zin hebt om te trappen dan laat je dat lekker over aan papa. Door de korte afstanden hebben we slechts een klein deel van het eiland kunnen zien, maar dat mocht de pret niet drukken. De kinderen genoten ervan dat ze weer even lekker bloot konden rondlopen. We hebben ongeveer de helft van de vakantiedagen gefietst. De andere helft waren we op het strand te vinden. Dat is voor hele kleintjes nou eenmaal het einde!