Rhodosstad

Als je op vakantie bent op Rhodos is een bezoek aan Rhodosstad zeker de moeite waard. Wij gingen vanuit Kalavarda met de bus. Dit was makkelijk te doen want de bus stoptte voor het hotel Vouras en de bushalte in Rhodosstad was vlak bij de oude binnenstad. Vooral de stadsmuren en het kasteel waren indrukwekkend om te zien. Bregje keek haar ogen uit en riep enthousiast: “Hé, hier woonden de ridders!”. We zijn eerst om de stadmuur heengelopen en daarna de oude binnenstad ingegaan via een van de poorten. Dan zie je pas dat de muur gigantisch dik is.

De binnenstad bestaat uit talloze kleine steegjes. Je waant je hier en daar terug in de tijd afgezien van de vespa's, het vervoermiddel hier, en de elektriciteitsleidingen en telefoondraden die kris kras over de muur lopen. We hadden Marijntje meegenomen in de buggy maar dat is geen aanrader. De kleine steegjes zijn bestraat met kinderkopjes en dat rijdt niet prettig.
In de oude steegjes staat hier en daar een deur open. Als je binnenkijkt, blijkt dat in de huisjes gewoon gewoond en gewerkt wordt. Op de foto de schaduw van een vrouw die de was doet.
Vergane glorie. Deze moskee is een bouwval. Alhoewel de binnenstad flink gerenoveerd is zie je nog talloze gebouwen in de steigers staan of waar alleen een ruïne van over is.

De stad is erg toeristisch. Het stikt dan ook van de souvenirwinkeltjes, restaurants en terrasjes. Je wordt hinderlijk vaak gevraagd of je niet ergens op een terrasje wilt komen zitten. In gebouwen vlak bij bezienswaardigheden zijn soms zelfs meerdere restaurants gevestigd. Op de foto rechts ziet u een restaurantencomplex op de Platia Ippokratous, het hoofdplein van de oude binnenstad. Er zitten hier drie terrassen boven elkaar.

De Mandrákihaven is tegenwoordig de aanlegplaats voor zeiljachten en excursieboten. Net buiten de oude haven liggen enorme cruiseschepen. In de oudheid was de haven de oorlogshaven van de stad. Een 400m lange pier schermt de haven af tegen de zee. Er staan drie windmolens op en op de punt staat het kasteel Agios Nikolaos met een muur van 17m dik. Dit was het verdediginspunt van de haven. Links en rechts van de ingang van de haven staan op zuilen de wapendieren van Rhodos, Elafos(hert) en Elafina(hinde).

De ingang van de haven met Agios Nikolaos en Elafos en Elafina.